Az alábbi bejegyzés szövege Sally Goddard Blythe – A kiegyensúlyozott gyermek című könyvéből van összeollózva. Azt javaslom, olvasd ezt a bejegyzést úgy, mint egy érdekességet arról, milyen izgalmas idegrendszeri összefüggések indítják be a babák mozgásfejlődését és milyen hatással lehet ez a későbbi fejlődésre. Nézzük hát, miért érdekes számunkra ez a reflex:

A tónusos labirintus reflex a fej helyzetének középvonaltól előre- vagy hátrafelé történő változtatására reagál. Ha a kisbabát egy felnőtt a hátánál megtámasztva tartja a karjában és a baba feje hátrabukik a gerincoszlop szintje alá, akkor mindkét karja és lába kinyúlik.

Ha a baba feje a gerincoszlop szintje elé, előre bukik, mindkét kar és láb behajlik, és a baba előre hajlik hasonlóan ahhoz az összehúzódott helyzethez, amilyet az anyaméhben foglalt el.

A megszületés utáni első hetekben a tónusos labirintus reflex az újszülött egyetlen eszköze, amivel a gravitációra reagálhat. Még nem fejlesztette ki a fej felemeléséhez és tartásához szükséges nyak és fejtartó reakciókat. Hacsak a fej nincs alátámasztva, az izomtónus merevvé, vagy petyhüdté válik.

Kép forrása: www. playstreet.in

Megszületését követő néhány hétben az újszülött figyelemreméltó fejlődésen megy keresztül. Képessé válik bizonyos mértékben uralkodni a TLR reflexén. Körülbelül 6 hetes korára megtanulja hasonfekvő helyzetben a fejét a gerincével egy vonalban megtartani.

Ez az első lépés a nyak izmai feletti uralom megszerzéséhez. Ez lesz a felső test irányításának alapja. A fejtartás szabályozása alapvetően fontos a későbbi egyensúlyozáshoz, testtartáshoz és az összehangolt mozgásokhoz.

Kép forrása: freepik

A fejlődés során a gyermek egyik első feladata, hogy megtanulja szabályozni a fej helyzetét a testéhez képest. A megfelelő fejtartás ugyanis összehasonlítási pontot szolgáltat a belső fülben az egyensúlyozás számára, amelyhez az összes többi izommozgást és érzékszervi értékelést (pl látást) viszonyítani lehet.

Kép forrása: freepik

A szemmozgás szabályozásában részt vevő központok működése attól függ, hogy a testtartás szabályozása stabil alapot képez-e a számukra. Gondoljunk csak bele, milyen olvasni egy autó hátsó ülésén, vagy egy hullámzó tengeren hánykolódó csónakban. Ha a TLR nem tudja bejárni a maga fejlődési – legátlódási útját, akkor elképzelhető, hogy az iskolás gyermek számára az olvasás nem lesz sétagalopp, hisz a szemmozgását nem tudja úgy koordinálni, ahogy az olvasáshoz elengedhetetlenül szükséges.

A fejtartás kezdetben hason, majd néhány hét múlva háton fekve fejlődik. Ha az újszülöttnek van elég tere mozogni, hamar megtanulja a vízszintes síkban történő megfelelő fejtartást. Ez a tudás teszi lehetővé a további mozgásminták megfelelő elsajátítását. mint pl hempergés, kúszás, ölés, mászás, felállás, járás.

Később a testtartási és egyensúlyi reakciók fel fogják váltani a a primitív reflexeket. Körülbelül 3, 3-5 évre van szükség ahhoz, hogy a magasabb rendű agyi központok teljesen legátolják a TLR működését. Ez a hosszú idő is megmutatja, hogy milyen sok állomása van a fejlődésnek, mennyi képességet kell egymásra építeni ahhoz, hogy az egyensúlyt és az izomtónust tökéletesen uralhassuk.

Kép forrása: www. gerinces.blog.hu

A tónusos labirintus reflex szerepe

 • Születéskor jelenik meg
 • Primitív reakció a fej középvonalból való elmozdulására
 • Elősegíti a nagy izomcsoportok összehúzódását és elernyedését az izomtónus és az izomműködés szabályozásának céljából
 • Elősegíti a feszítő izmok izomtónusának kialakulását (mivel segíti a csecsemőt, hogy a méhen belüli magzati összegömbölyödött tartásából kiegyenesedjék)
 • Az első 3,5 év során számos reflexszel és reakcióval működik együtt a fejtartás, egyensúlyozás, biztos testtartás és a többi ezekkel összefüggő működés (pl látás) biztosításra.

Hogyan tűnik el?

Más primitív reflexekhez hasonlóan a tónusos labirintus reflex is természetes visszafejlődési folyamatban tűnik el. Ahogy a mozgási képességek fejlődnek, és megjelennek a későbbi reflexek, a TLR fokozatosan átalakul. Az első 4 hónapban gátlás alá kerül, de enyhe formában visszamaradhat 3- 3,5 éves korig. Ekkor a magasabb agyi központok ellenőrzése alá kerül, legátlódik és csak akkor kerül megint előtérbe, ha beleset, sérülés, vagy extrém körülmények előhívják.

Kép forrása: www. nvdvtherapy.com

Ha azonban a későbbi reflexek bármilyen okból nem fejlődnek ki rendesen, a TLR aktivitása nyomokban visszamaradhat és gátolja az alapvető mozgási képességeket.

A visszamaradt tónusos labirintus reflex hatásai:

 • Testtartási bizonytalanság a fej helyzetétől, vagy középsíktól való elmozdulásától függően, amely hatást gyakorol az egyensúlyra és az izomtónusra
 • Az egyensúlyi és a szemmozgásokat szabályozó rendszerek összehangolásának nehézségei

A tónusos labirintus reflex visszamaradásának tünetei

 • Rossz egyensúlyérzék
 • Testtartási problémák
 • Lábujjhegyen járás (3,5 év felett!)
 • Petyhüdt vagy merev izomtónus
 • Szemmozgás szabályozási problémák
 • Látásérzékelési gondok
 • Szédülés, tériszony
 • Tájékozódási, hallási gondok

Kép forrása: Sally Goddard Blythe: A kiegyensúlyozott gyermek

Egy személyes gondolattal zárnám soraim. Emlékeztetni szeretnélek Téged arra, hogy kezeld ezt a cikket érdekességként, ne diagnosztizáld gyermekedet. Szakember bevonása nélkül ne vonj le elhamarkodott következtetéseket arról, hogy vannak-e gyermekednek visszamaradt csecsemőkori reflexei. Nagyon sok oka lehet annak, hogy a gyermek billeg a széken, vagy olvasási problémái vannak. A TLR csak egy a lehetséges százból 🙂