Ez a bejegyzés Sally Goddard Blythe “Akaratlagos figyelem, biztos egyensúly, csodálatos összhang” és a “A kiegyensúlyozott gyermek” című könyveiből van összeollózva. Olyan laikus érdeklődőknek készült, akik szeretnék érteni, mi miért történik a mozgásterápiában.

Kép forrása: www. nvdctherapy.com

A szimmetrikus tónusos nyaki reflex (STNR) egy az un. primitív reflexek közül. Ezek már az anyaméhben fejlődésnek induló reflexek. A primitív reflexek a megszületés idejére fejlődnek ki teljesen. Segítik a magzatot a megszületés folyamatában, majd támogatják az újszülött életben maradását az első hetekben, mielőtt a csatlakozás a magasabb agyi központokkal kiépülne. Ugyanakkor alapképzést adnak a későbbi akaratlagos képességekhez. A primitív reflexeket a fejlődő agy 6-12 hónapos korban legátolja.

Nézzük, a STNR milyen feladatokat lát el:

A 8 hónapos csecsemő már felkészült arra, hogy hason fekvő helyzetben eltolja magát a talajtól és mászni kezdjen. Amikor a csecsemő felemeli a fejét a felső végtagjai megfeszülnek, az alsó végtagjai behajlanak. Amikor a csecsemő feje lefelé néz, a felső végtagok hajlanak be és az alsó végtagok nyúlnak ki.

Ha a csecsemő lehajtja fejét, a karja behajlik, ezért nem tudja folyamatosan megtartani felsőtestének súlyát. A legtöbb csecsemő, mielőtt megtanul mászni, átmegy egy olyan fázison, amikor a kezén és a térdén támaszkodva előre-hátra ringatózik, segítve ezzel a reflex integrálását.

Az ebben az időszakban végzett mozgások (előre-hátra ringatózás kézen és a térden) segítik a látás fejlődését, hiszen a baba fókuszpontja hol közel, hol távol van.

Kép forrása: www. archetype.com

Van még egy érdekes szerepe ennek a reflexnek. Előkészíti a terepet a felemelkedéshez.A gyermek felnyúl, hogy megragadja a járóka oldalát. Ahogy felhúzza magát, a könyöke behajlik. A reflex aktivitás lefelé és előre húzza a fejét és ugyanakkor erőteljesen kinyújtja a csípő- és térd izületét és felfelé, álló helyzetbe tolja a gyermeket. Mindaddig, ameddig a fejét lehajtva tartja és kapaszkodik a járóka oldalába az alsó végtagjai folyamatos reflexes alátámasztást biztosítanak számára. Amint azonban felnéz és az anyja felé nyúl, összecsuklik.

Kép forrása: femina.hu

A szimmetrikus tónusos nyaki reflexnek abban is szerepe van, hogy segít egy másik reflexnek (tónusos labirint reflex) integrálódni és legátlódni. A STNR hason fekvő, könyökön támaszkodó helyzetben alapul szolgál a stbabil helyzethez a gravitációval szemben és hozzájárul ahhoz, hogy a kar elbírja a felsőtest súlyát, készen a mászásra.

Mei tehát a szimmetrikus tónusos nyaki reflex szerepe?

 • Segíti a gyermeket a talajtól való elemelkedésben
 • Kiegyenesíti a gerinc ágyéki és tarkói végét, előkészítve a felegyenesedéshez
 • Véget vet a TLR által szabályozott hajlító/feszítő mozgásformáknak
 • Segíti a látás fejlődését a közeliről a távolira való fixálással

Éppen úgy, mint a többi primitív reflex esetében, az STNR túlságosan hosszan tartó aktivitása befolyásolja a további készségek alakulását. A gyermek nem lesz képes megtartani magát bizonyos testhelyzetekben ha a testének felső és alsó rész egymással ellentétesen dolgozik. Leginkább akkor vehető észre, ha idősebb gyermek az asztalnál ül , mert írnia vagy ennie kell.

Kép forrása: Sally Goddard Blythe: A kiegyensúlyozott gyermek

A kéz száj felé közelítésével is gondjuk lehet, mivel a fej helyzetének megváltoztatás mindkét karban hat az izomtónusra, és befolyásolja a karmozgások sebességét és összehangoltságát. Ezek a gyerekek malac módra esznek annál sokkal idősebb korban is, mint mikor már elvárható egy gyermektől, hogy tudja használni az evőeszközöket.

Úszni is nehezen tanulnak, hiszen a testük felső és alsó része nem akar együttműködni.

Kép forrása: csaladinet.hu

Azoknál a gyerekek, akik az STNR aktivitása erős, később hanyagnak és lustának tűnhetnek. Mivel az izomtónus náluk nem megfelelően oszlik meg a test izmaiban, ezért a felegyenesedéshez nem képesek a gravitáció hatását ellensúlyozni, nehézséget okoz számukra az egyenes testtartás, és kimondottan kényelmetlennek érzik az ülést vagy az állást. Minden tettük, mintha külön energiát igényelne, rájuk mondják a szülők és a nevelők, hogy “egy pillanatra sem tud nyugton maradni”.

A visszamaradt STNR hatásai:

 • Rossz a test felső és alsó része közötti együttműködés
 • Rossz testtartás különösen ülő és álló helyzetben
 • Az izomtónus lecsökken (jellemző a petyhüdt izomtónus)
 • Rossz szem-kéz koordináció ha a személytől távolodó vagy közelítő mozgásokról van szó (labda elkapás, vagy evés)
 • Nehézség azon mozgások kivitelezésében, amelyekhez az alsó- és a felső testfél összehangolt máködése szükséges (úszás, bukfencezés)
 • Másolási problémák
 • Nehézségek a függőleges irányú szemkövetéssel

Azzal a személyes gondolattal zárnám ezeket a sorokat, hogy olvasd ezt a bejegyzést úgy, mint egy érdekességet arról, micsoda összefüggések irányítják a mozgásfejlődésünket. Ha gyermeked nehezen tanult meg úszni, vagy malac módra eszik, annak rengeteg egyéb oka is lehet, szakember bevonása nélkül ne vonj le elhamarkodott következtetéseket arról, hogy gyermekednek visszamaradt-e a szimmetrikus tónusos nyaki reflexe.